lunes, 16 de abril de 2012

Fibra òptica

Fibra óptica by ThiagoMartins
Fibra óptica, a photo by ThiagoMartins on Flickr.

La fibra òptica és un filament flexible de secció circular fet d'algun tipus de vidre o plàstic capaç de transportar feixos de llum en el seu interior. Funciona com a una guia d'ones per al rang de freqüències compreses entre 1014 Hz i 1015 Hz. És molt important generar la freqüència de llum adequada segons el tipus de fibra amb què es treballa.


S’utilitza en comunicacions de veu, vídeo i dades utilitzant làsers i LED com a fonts de llum. Això deriva en el gran desenvolupament d'aquest material en el camp de les telecomunicacions.

DSCF2535 by condormx
DSCF2535, a photo by condormx on Flickr.


Les seves avantatges són:
  • Molt flexible, menor pes i volum.
  • Permet la transmissió d'un gran volum d'informació.
  • Baixa atenuació, és a dir, permet realitzar enllaços de major longitud sense necessitat de repetidors.
  • No és afectada per les interferències electromagnètiques. Es deu al fet que dintre seu no viatja senyal elèctric sinó llum. S'aconsegueix un índex menor d'errors en la transmissió de senyals digitals.
  • Seguretat i aïllament elèctric. Molt útil en determinades aplicacions en ambients perillosos (ambients explosius o inflamables), on no es poden produir descàrregues elèctriques o espurnes.
  • Seguretat enfront de possibles intervencions en la línia: Encara que no és impossible "punxar" una fibra òptica, és més difícil que en altres suports i normalment la intervenció es pot detectar.


Les diferents companyies que ofereixen fibra òptica a Espanya són ONO, Jazztel i Telefónica Movistar.


Estrellas fugaces by etringita
Estrellas fugaces, a photo by etringita on Flickr.

jueves, 12 de abril de 2012

Llicència Attribution

7D-20110227-190130 by Von Bibberstick
7D-20110227-190130, a photo by Von Bibberstick on Flickr.


Tot i que una avioneta fa molt de soroll i pot arribar a produir mal de cap, aquesta fotografia em transmet pau i tranquil·litat i alhora una sensació de llibertat immensa pel fet de poder volar en un cel que no pertany a ningú.